Vermogen terugvoeren rijbewijs A1 en A2

Terugvoeren vermogen

De afgelopen tijd is er een aantal regels veranderd die te maken heeft met het besturen van een motorfiets. Het motorrijbewijs is op dit moment ingedeeld in drie categorie├źn:

  • Rijbewijs categorie A1: de motor mag over maximaal 125cc en 11 kW vermogen beschikken. U moet minimaal 18 jaar zijn voor dit rijbewijs.
  • Rijbewijs categorie A2: de motor mag over maximaal 35 kW vermogen beschikken. U moet minimaal 20 jaar zijn voor dit rijbewijs.
  • Rijbewijs categorie A: de motor heeft geen beperkingen qua vermogen en cilinderinhoud. U moet minimaal 22 jaar zijn en 2 jaar in het bezit zijn van het A2 rijbewijs. U kunt dit rijbewijs ook rechtstreeks halen wanneer u minimaal 24 jaar oud bent.

Wanneer u voor 19 januari 2013 in het bezit was van een rijbewijs A dan blijven voor u de oude regels van kracht.

Bent u in het bezit van u een A1 of A2 rijbewijs dan is de keuze in motoren beperkt. Wij kunnen in veel gevallen er toch voor zorgen dat u op de motor kunt rijden die in eerste instantie nog zo ver weg leek.

  • Bij het rijbewijs categorie A1 is de grote beperking dat de motor niet meer dan 125cc mag hebben. Wanneer de motor over maximaal 125cc beschikt en alleen het vermogen te groot is dan kunnen wij het vermogen voor u afregelen op onze Dynojet testbank.
  • Bij het rijbewijs categorie A2 is er meer mogelijk. Hier zijn geen beperkingen qua cilinderinhoud. Wanneer de motor over teveel vermogen beschikt dan kunnen wij dit afregelen tot de maximum van 35kW op onze Dynojet testbank. Aangezien het vermogen tegenwoordig bij motoren vrij hoog ligt is het maximum ongeveer 600 tot 750cc om de motor goed rijdbaar te houden.

Wanneer u de motor bij ons laat terugvoeren krijgt u een vermogensgrafiek waar het vermogen van voor- en na het terugvoeren staat afgedrukt. Daarnaast staat het merk, type, kenteken en framenummer op de vermogensuitdraai. Een kopie hiervan kunt u dan aan uw verzekeringsmaatschappij overhandigen. Het is verstandig om van te voren met uw verzekeringsmaatschappij te overleggen over het terugvoeren van uw motor. Bijna alle verzekeringsmaatschappijen gaan akkoord met een vermogensuitdraai in plaats van een wijziging op het kentekenbewijs.

U moet er wel rekening mee houden dat er bij een aanhouding door de politie in uitzonderlijke gevallen een discutabel punt kan ontstaan, dit i.v.m. met het ontbreken van de wijziging op het kentekenbewijs. De praktijk leert echter dat dit bijna nooit gebeurt. Het belangrijkste is dat u ten alle tijden verzekerd bent.

Klijnstra Motoren in Winschoten voor in- & verkoop, onderhoud, tuning, revisie, reparatie en schadeherstel van motorfietsen en accessoires.